LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ
TESTY TEORETYCZNE | ARKUSZE PRAKTYCZNE | KLUCZE I ROZWIĄZANIA |
Kwalifikacja T7 | Kwalifikacja T8 |
TESTY OBOWIĄZKOWE:
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2024
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2023
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2023
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2022
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2022
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2021
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2021
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2020
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2019
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2019
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2018
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2018
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2017
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2017
- Kwalifikacja T7 - Październik 2016
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2016
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2016
- Kwalifikacja T7 - Wrzesień 2015
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2015
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2015
- Kwalifikacja T7 - Wrzesień 2014
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2014
- Kwalifikacja T7 - Styczeń 2014
- Kwalifikacja T7 - Październik 2013
- Kwalifikacja T7 - Czerwiec 2013
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2024
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2023
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2023
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2022
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2022
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2021
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2021
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2020
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2019
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2019
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2018
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2018
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2017
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2017
- Kwalifikacja T8 - Październik 2016
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2016
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2016
- Kwalifikacja T8 - Wrzesień 2015
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2015
- Kwalifikacja T8 - Styczeń 2015
- Kwalifikacja T8 - Wrzesień 2014
- Kwalifikacja T8 - Czerwiec 2014
- Kwalifikacja T8 - Październik 2013
TESTY Z PODOBNYCH KWALIFIKACJI:
- Test do rozwiązania online na stronie
- Test tylko do pobrania (arkusz PDF)
- Test tylko do pobrania (arkusz PDF)
KWALIFIKACJE W ZAWODZIE TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ:
Absolwent powinien umieć:
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przestawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności:
1.1. stosować pojęcia i terminy z zakresu turystyki wiejskiej i gastronomii;
1.2. rozróżniać rodzaje i gatunki roślin uprawnych, ogrodniczych i ozdobnych;
1.3. rozróżniać techniki sporządzania oraz podawania potraw;
1.4. rozróżniać potrawy i inne wyroby kulinarne kuchni polskiej, regionalnej i innych narodów;
1.5. rozróżniać rasy i typy zwierząt gospodarskich;
1.6. rozróżniać instrumenty marketingu;
1.7. rozróżniać mechanizmy rządzące ludzkimi zachowaniami;
1.8. wskazywać znaczenie turystyki polskiej, a zwłaszcza turystyki wiejskiej dla gospodarki;
1.9. identyfikować cechy turystyki wiejskiej.
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. określać czynniki wpływające na wzrost i rozwój turystyki wiejskiej;
2.2. sporządzać dokumentację sprzedaży i rozliczeń związanych z turystyką wiejską;
2.3. wskazywać zasady obsługi klienta;
2.4. dobierać wyposażenie pomieszczeń do prowadzenia usług żywieniowych oraz noclegowych w turystyce wiejskiej;
2.5. dobierać technologie produkcji roślin uprawnych, ogrodniczych i ozdobnych;
2.6. dobierać rasy i typy użytkowe zwierząt do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;
2.7. dobierać ekologiczne metody produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym;
2.8. wskazywać walory turystyczne określonych regionów Polski i świata;
2.9. określać przydatność regionu do prowadzenia turystyki wiejskiej.
3. Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:
3.1. stosować przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska w procesie organizowania turystyki wiejskiej;
3.2. stosować przepisy bezpieczeństwa żywności i żywienia podczas wytwarzania i przechowywania produktów rolniczych;
3.3. stosować przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
3.4. przewidywać zagrożenia ekologiczne powodowane turystyką wiejską;
3.5. stosować zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym podczas wykonywania prac związanych z prowadzeniem turystyki wiejskiej.
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przestawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności:
1.1. stosować pojęcia i terminy z zakresu turystyki wiejskiej i gastronomii;
1.2. rozróżniać rodzaje i gatunki roślin uprawnych, ogrodniczych i ozdobnych;
1.3. rozróżniać techniki sporządzania oraz podawania potraw;
1.4. rozróżniać potrawy i inne wyroby kulinarne kuchni polskiej, regionalnej i innych narodów;
1.5. rozróżniać rasy i typy zwierząt gospodarskich;
1.6. rozróżniać instrumenty marketingu;
1.7. rozróżniać mechanizmy rządzące ludzkimi zachowaniami;
1.8. wskazywać znaczenie turystyki polskiej, a zwłaszcza turystyki wiejskiej dla gospodarki;
1.9. identyfikować cechy turystyki wiejskiej.
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. określać czynniki wpływające na wzrost i rozwój turystyki wiejskiej;
2.2. sporządzać dokumentację sprzedaży i rozliczeń związanych z turystyką wiejską;
2.3. wskazywać zasady obsługi klienta;
2.4. dobierać wyposażenie pomieszczeń do prowadzenia usług żywieniowych oraz noclegowych w turystyce wiejskiej;
2.5. dobierać technologie produkcji roślin uprawnych, ogrodniczych i ozdobnych;
2.6. dobierać rasy i typy użytkowe zwierząt do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego;
2.7. dobierać ekologiczne metody produkcji rolniczej w gospodarstwie rolnym;
2.8. wskazywać walory turystyczne określonych regionów Polski i świata;
2.9. określać przydatność regionu do prowadzenia turystyki wiejskiej.
3. Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:
3.1. stosować przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska w procesie organizowania turystyki wiejskiej;
3.2. stosować przepisy bezpieczeństwa żywności i żywienia podczas wytwarzania i przechowywania produktów rolniczych;
3.3. stosować przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
3.4. przewidywać zagrożenia ekologiczne powodowane turystyką wiejską;
3.5. stosować zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym podczas wykonywania prac związanych z prowadzeniem turystyki wiejskiej.