LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZE艃 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 2

KOD ARKUSZA: HGT.02-02-25.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Na podstawie zamieszczonych receptur na 4 porcje, wykonaj po 2 porcje ka偶dej z potraw: bryzolu saute, ziemniak贸w gratin dauphinois oraz sur贸wki z marchwi i pomara艅czy.
Stanowisko do wykonania potraw jest wyposa偶one w sprz臋t, naczynia i surowce. Potrzebne ilo艣ci surowc贸w oblicz i odwa偶 lub odmierz samodzielnie. Do wykonania potraw dobierz odpowiedni sprz臋t i naczynia.
Przygotuj do wydania 2 zestawy potraw. Dobierz do ekspedycji sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮. Wyporcjuj potrawy w taki spos贸b, aby ka偶dy zestaw zawiera艂 gor膮cy bryzol saute, gor膮ce ziemniaki gratin dauphinois oraz sur贸wk臋 z marchwi i pomara艅czy. Potrawy udekoruj.
Zg艂o艣 przewodnicz膮cemu Zespo艂u Nadzoruj膮cego, przez podniesienie r臋ki, gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji i ergonomii pracy, bhp i ppo偶., ochrony 艣rodowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 4 porcje
Bryzol saute
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
P艂aty mi臋sa rozbij, uformuj bryzole i usma偶 saute na ma艣le
klarowanym.
Pod koniec sma偶enia po艂贸偶 mas艂o ekstra na powierzchni臋 sma偶onego mi臋sa.
Bryzole saute wyporcjuj z ziemniakami gratin, udekoruj w powtarzalny spos贸b grillowanymi pomidorami koktajlowymi i koprem.
Ziemniaki gratin dauphinois
1. 2. 3.
4.
5.
6. 7.
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
Ziemniaki po obr贸bce pokr贸j w plastry o grubo艣ci ok. 3 mm.
Po艂膮cz mas艂o z przeci艣ni臋tym przez prask臋 lub rozdrobnionym
czosnkiem, 艣mietank膮 i mlekiem, ogrzewaj do wrzenia.
Dodaj pokrojone ziemniaki, zagotuj i dopraw.
Prze艂贸偶 ziemniaki wraz z sosem, w kt贸rym si臋 gotowa艂y do
naczynia 偶aroodpornego i zapiekaj pod przykryciem do
mi臋kko艣ci w temperaturze 190 °C.
Pod koniec zapiekania posyp startym serem i zapiecz.
Ziemniaki gratin wyporcjuj.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT2