LOGOWANIE
- STRONA G艁脫WNA
- TW脫J PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TEST脫W
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSP脫艁PRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA SPC6 - STYCZE艃 2025 - ROZWI膭ZANIE ZADANIA NR 1
KOD ARKUSZA: SPC.06-01-25.01-SG
Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:
SKR脫CONA TRE艢膯 ROZWI膭ZANIA:
Rezultat 1: Zapotrzebowanie na surowce, dodatki i opakowania do produkcji 5 000 kg mleka zag臋szczonego nies艂odzonego
W tabeli 1 w kolumnie Ilo艣膰 zapisane:
R.1.1 Mleko 艣wie偶e [kg]: 10 500
R.1.2 Sole stabilizuj膮ce [kg]: 10 R.1.3 Ilo艣膰 wyrobu do zapakowania w puszki [kg]: 3500
R.1.4 Liczba puszek [szt.]: 8516 R.1.5 Ilo艣膰 wyrobu do zapakowania w kartoniki [kg]: 1500
R.1.6 Liczba kartonik贸w [szt.]: 3000
R.1.7 Liczba karton贸w do zapakowania puszek [szt.]: 568 R.1.8 Liczba karton贸w do zapakowania kartonik贸w [szt.]: 250
R.2
Rezultat 2: Schemat technologiczny produkcji mleka zag臋szczonego nies艂odzonego pakowanego w puszki z uwzgl臋dnieniem poszczeg贸lnych etap贸w produkcji od selekcji i oceny surowca do magazynowania wyrobu gotowego oraz krytycznych punkt贸w kontroli CCP
Dopuszcza si臋 inne sformu艂owania poprawne merytorycznie. Zapisane co najmniej:
R.2.1 Selekcja i odbi贸r / przyj臋cie i ocena
R.2.2 Odwirowanie / wirowanie / oczyszczanie
R.2.3 Pasteryzacja i normalizacja
R.2.4 Hartowanie (przed zag臋szczaniem)/ wt贸rna pasteryzacja / obr贸bka cieplna
R.2.5 Zag臋szczanie
R.2.6 Homogenizacja, ch艂odzenie
R.2.7 Dozowanie soli stabilizuj膮cych, nape艂nianie / dozowanie soli stabilizuj膮cych, pakowanie
R.2.8 Sterylizacja, ch艂odzenie
R.2.9 Magazynowanie
R.2.10 zapisane krytyczne punkty kontrolne (CCP) przy co najmniej 3 czynno艣ciach z wymienionych:
- selekcja i odbi贸r,
- pasteryzacja,
- dozowanie soli stabilizuj膮cych lub dodatek stabilizator贸w,
- nape艂nianie puszek,
- sterylizacja.
Uwaga. Je偶eli CCP zapisane s膮 przy ka偶dej czynno艣ci w schemacie technologicznym kryterium nale偶y uzna膰 za niespe艂nione.
R.3
........
........