LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG7 - STYCZE艃 2019 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.07-01-18.01


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi recepturami wykonaj 2 zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z duszonych warzyw z makaronem i jajami poszetowymi oraz kisielu truskawkowego.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane, surowce i p贸艂produkty odmierzone i odwa偶one zgodnie z receptur膮.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮 i wyporcjuj tak, aby ka偶da porcja zawiera艂a gor膮ce warzywa z makaronem i jajo poszetowe oraz sch艂odzony kisiel.
Podaj do potraw sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ich ekspedycji.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppo偶 oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko pracy.
Receptury na 2 porcje
Duszone warzywa z makaronem i jajami poszetowymi
Spos贸b wykonania
1. Ugotuj makaron.
2. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 warzyw.
3. Pokr贸j cebul臋 w pi贸rka, a cukini臋 i papryk臋 w kostk臋 por贸wnywalnej wielko艣ci. Poddu艣 na oleju.
4. Warzywa wymieszaj z ugotowanym makaronem i startym serem, dopraw do smaku.
5. Ugotuj jaja poszetowe w wodzie z octem (ok. 3 min.).
6. Warzywa z makaronem wyporcjuj na dwie por贸wnywalnej wielko艣ci porcje.
7. Umie艣膰 na 艣rodku ka偶dej porcji warzyw jajo poszetowe.
8. Posyp drobno posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Kisiel truskawkowy
Spos贸b wykonania
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 truskawek i ugotuj je w % ilo艣ci wody.
2. Ugotowane truskawki przetrzyj przez sito.
3. Do przecieru dodaj cukier i wymieszaj.
4. Z pozosta艂ej wody i m膮ki ziemniaczanej sporz膮d藕 zawiesin臋 i zag臋艣膰 kisiel.
5. Wyporcjowany na dwie por贸wnywalnej wielko艣ci porcje kisiel, podaj udekorowany jogurtem i listkami mi臋ty._
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG7