LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - WRZESIE艃 2014 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: T.06-01-14.08


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj po trzy zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z: kotlet贸w z soczewicy i mi臋sa, sosu szczypiorkowego oraz rzodkiewek na gor膮co, zgodnie z zamieszczonymi recepturami. Stanowisko do wykonywania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮, jaja zdezynfekowane. Dobierz zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a dwa kotlety, sos i rzodkiewki.
Gor膮ce potrawy podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZNCP poprzez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 3 porcje
Kotlety z soczewicy i mi臋sa
Spos贸b wykonania kotlet贸w.
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Soczewic臋 mocz w 150 ml letniej wody przez 15 minut, nast臋pnie ugotuj w tej wodzie.
3. Namocz czerstw膮 bu艂k臋 w mleku.
4. Zmiel ostudzon膮 soczewic臋, mi臋so, odci艣ni臋t膮 bu艂k臋 i podsma偶on膮 cebul臋.
5. Wyr贸b mas臋 mielon膮 z jajem i przypraw do smaku. Podziel na 6 r贸wnych cz臋艣ci.
6. Uformuj owalne kotlety, panieruj, usma偶 na z艂ocisty kolor.
7. Kotlety wyporcjuj.
Sos szczypiorkowy
Spos贸b wykonania sosu szczypiorkowego.
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Wykonaj podpraw臋 zacieran膮.
3. Po艂膮cz podpraw臋 z wywarem i zagotuj.
4. Dodaj szczypiorek i gotuj sos 2-3 minuty.
5. Do sosu dodaj zahartowan膮 艣mietan臋.
6. Dopraw sos do smaku.
7. Sos wyporcjuj na 3 r贸wne porcje.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6