LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2019 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 4

KOD ARKUSZA: T.06-04-19.06


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj zgodnie z receptur膮 dwa zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z kotlet贸w ziemniaczanych ze szpinakiem, sur贸wki z marchwi i jab艂ka oraz napoju z truskawek
Surowce do wykonania zadania masz ju偶 odwa偶one i przygotowane na stanowisku zgodnie z receptur膮 z wyj膮tkiem bu艂ki tartej. Jaja zosta艂y zdezynfekowane.
Dobierz do potraw zastaw臋 sto艂ow膮 oraz sztu膰ce. Potrawy wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja
zawiera艂a gor膮ce kotlety oraz sch艂odzone: sur贸wk臋 i nap贸j z truskawek.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptura na 2 porcje_
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w. Ugotuj ziemniaki w sk贸rce. Obierz i przeci艣nij przez prask臋 lub zmiel w maszynce do mi臋sa. Drobno rozdrobnion膮 cebul臋 podsma偶 na ma艣le, dodaj szpinak i rozdrobniony czosnek, du艣 do odparowania wody. Ostud藕.
Sporz膮d藕 mas臋 z przestudzonych ziemniak贸w, cebuli, szpinaku, dodaj jajo, ser 偶贸艂ty, m膮k臋 ziemniaczan膮, wyr贸b mas臋, dopraw do smaku.
Z masy uformuj 6 owalnych kotlet贸w, obtocz w bu艂ce tartej i usma偶 na oleju na z艂oty kolor. Wyporcjuj na dwie porcje.
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 truskawek. Ugotuj wywar z wody, XA cukru i go藕dzik贸w. Dodaj pokrojone w cz膮stki truskawki i zagotuj. Przetrzyj przez sito.
Dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Wyporcjuj na dwie porcje.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut. Ocenie podlega膰 b臋d膮 4 rezultaty:
- kotlety ziemniaczane ze szpinakiem;
- sur贸wka z marchwi i jab艂ka;
- nap贸j z truskawek;
- wyporcjowane potrawy oraz
przebieg procesu produkcji potraw.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6