LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2019 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 3

KOD ARKUSZA: T.06-03-19.06


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj zgodnie z receptur膮 dwa zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z kotlet贸w ziemniaczanych z pieczarkami, sur贸wki z kapusty kiszonej oraz napoju z jab艂ek.
Surowce do wykonania zadania masz ju偶 odwa偶one i przygotowane na stanowisku zgodnie z receptur膮
z wyj膮tkiem bu艂ki tartej.
Jaja zosta艂y zdezynfekowane.
Dobierz do potraw zastaw臋 sto艂ow膮 oraz sztu膰ce.
Potrawy wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a gor膮ce kotlety oraz sch艂odzone: sur贸wk臋 i nap贸j jab艂kowy.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptura na 2 porcje_
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w. Ugotuj ziemniaki w sk贸rce. Obierz, przeci艣nij przez prask臋 lub zmiel w maszynce do mi臋sa. Drobno rozdrobnion膮 cebul臋 podsma偶 na ma艣le, dodaj rozdrobnione pieczarki i du艣 do mi臋kko艣ci. Odparuj wod臋 i ostud藕.
Sporz膮d藕 mas臋 z przestudzonych ziemniak贸w, cebuli, pieczarek, jaja, sera 偶贸艂tego i m膮ki ziemniaczanej. Dopraw do smaku.
Z masy uformuj 6 owalnych kotlet贸w, obtocz w bu艂ce tartej i usma偶 na oleju na z艂oty kolor. Wyporcjuj na dwie porcje.
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
Pokr贸j kapust臋 kiszon膮 na mniejsze kawa艂ki.
Marchew i jab艂ko zetrzyj na tarce o du偶ych oczkach.
Posiekaj drobno natk臋 pietruszki.
Wymieszaj wszystkie sk艂adniki sur贸wki i dopraw do
smaku.
Wyporcjuj na dwie porcje.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut. Ocenie podlega膰 b臋d膮 4 rezultaty:
kotlety ziemniaczane z pieczarkami; sur贸wka z kapusty kiszonej; nap贸j z jab艂ek; wyporcjowane potrawy oraz
przebieg procesu produkcji potraw.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6