LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2018 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 4

KOD ARKUSZA: T.06-04-18.06


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi recepturami, wykonaj 2 zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z krokiet贸w ziemniaczanych z kie艂bas膮, sosu pieczarkowego i sur贸wki z warzyw mieszanych.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮 z wyj膮tkiem bu艂ki tartej. Cebul臋 i marchew wykorzystaj po Vi sztuki do sosu i sur贸wki.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a gor膮ce krokiety ziemniaczane z kie艂bas膮 i sch艂odzon膮 sur贸wk臋 z warzyw mieszanych. Gor膮cy sos pieczarkowy podaj wieloporcjowo. Podaj do potraw sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptura na 2 porcje
Krokiety ziemniaczane z kie艂bas膮
Spos贸b wykonania krokiet贸w ziemniaczanych z kie艂bas膮
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Ziemniaki i kie艂bas臋 zmiel w maszynce elektrycznej.
3. Sporz膮d藕 ciasto ziemniaczane z kie艂bas膮 i dopraw do smaku.
4. Uformuj 10 r贸wnych krokiet贸w d艂ugo艣ci ok. 10 cm i grubo艣ci 2 cm, obtocz je w bu艂ce tartej i usma偶 na z艂oty kolor.
5. Krokiety podaj w 2 r贸wnych porcjach.
Spos贸b wykonania sosu pieczarkowego
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Rozdrobnij cebul臋 i pieczarki w drobn膮 kostk臋.
3. Cebul臋 zrumie艅 na oleju i podsma偶 z pieczarkami.
4. Marchew rozdrobnij na tarce o du偶ych oczkach, po艂膮cz z cebul膮 i pieczarkami.
5. Warzywa poddu艣, zag臋艣膰 zawiesin膮 i zredukuj sos do wymaganej g臋sto艣ci.
6. Dopraw do smaku.
7. Sos podaj w naczyniu wieloporcjowym.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6