LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2017 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 4

KOD ARKUSZA: T.06-04-17.06


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi recepturami, wykonaj 2 zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z kotleta mielonego, kaszy gryczanej na sypko z jab艂kiem i warzyw zasma偶anych.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮. Kasz臋 i wod臋 odwa偶 (odmierz) sam.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a kotleta mielonego, kasz臋 gryczan膮 na sypko z jab艂kiem, warzywa zasma偶ane.
Gor膮ce zestawy potraw podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppo偶 oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptura na 2 porcje
Spos贸b wykonania kotleta mielonego
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Sporz膮d藕 mas臋 z namoczonej, odci艣ni臋tej i posiekanej bu艂ki oraz mi臋sa mielonego. Dodaj rozdrobnion膮 w kostk臋 i podsma偶on膮 na cz臋艣ci oleju cebul臋.
3. Wyr贸b mas臋 z jajem i dopraw do smaku (je偶eli masa mi臋sna jest za rzadka, dodaj bu艂k臋 tart膮).
4. Uformuj 2 por贸wnywalnej wielko艣ci owalne kotlety grubo艣ci ok. 1,5 cm.
5. Obtocz kotlety w bu艂ce tartej i usma偶 na pozosta艂ym oleju.
6. Kotlety podaj po jednej sztuce na porcj臋.
Spos贸b wykonania kaszy gryczanej na sypko z jab艂kiem
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Odmierz kasz臋 i wod臋 w ilo艣ci 1,5 obj臋to艣ci kaszy.
3. Ugotuj kasz臋.
4. Rozdrobnij jab艂ka na tarce o grubych oczkach, zakwa艣 i wymieszaj z ugotowan膮 kasz膮.
5. Kasz臋 z jab艂kiem podgrzej i wyporcjuj na 2 r贸wne cz臋艣ci.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6