LOGOWANIE
- STRONA G艁脫WNA
- TW脫J PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- FORUM ZAWODOWE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TEST脫W
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSP脫艁PRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2017 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: T.06-01-17.06
Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:
SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:
Zgodnie z zamieszczonymi recepturami, wykonaj 2 zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z pulpet贸w wieprzowych w sosie potrawkowym, kaszy gryczanej na sypko, sur贸wki z bia艂ej kapusty, marchwi i jab艂ka.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮. Kasz臋 i wod臋 odwa偶 (odmierz) sam.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a pulpety wieprzowe w sosie potrawkowym, kasz臋 gryczan膮 na sypko, sur贸wk臋 z bia艂ej kapusty, marchwi i jab艂ka.
Gor膮ce zestawy potraw oraz sur贸wk臋 podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptura na 2 porcje
Pulpety wieprzowe w sosie potrawkowym
Spos贸b wykonania pulpet贸w wieprzowych w sosie potrawkowym
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Rozdrobnij warzywa korzeniowe w s艂upki d艂ugo艣ci ok. 6 cm i grubo艣ci 1 mm i ugotuj z nich wywar.
3. Rozdrobnij cebul臋 w pi贸rka i dodaj do wywaru.
4. Namocz bu艂k臋 w wodzie, odci艣nij, posiekaj na desce i dodaj do zmielonego mi臋sa.
5. Wyr贸b mas臋 z mi臋sa, namoczonej bu艂ki, jaja i dopraw do smaku (je偶eli masa mi臋sna jest za rzadka, dodaj bu艂k臋 tart膮).
6. Uformuj z masy mi臋snej 4 por贸wnywalnej wielko艣ci kulki i gotuj w wywarze z warzyw.
7. Sporz膮d藕 z otrzymanego wywaru sos potrawkowy, zag臋艣膰 go podpraw膮 zacieran膮 i dopraw do smaku. Dodaj ugotowane warzywa.
8. Pulpety z sosem wyporcjuj na 2 r贸wne porcje.
Spos贸b wykonania kaszy gryczanej na sypko
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Odmierz kasz臋 i wod臋 w ilo艣ci 1,5 obj臋to艣ci kaszy.
3. Ugotuj kasz臋.
4. Kasz臋 wyporcjuj na 2 r贸wne cz臋艣ci.
........
........