LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T6 - CZERWIEC 2014 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: T.06-01-14.05


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi recepturami wykonaj po trzy zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z plack贸w ziemniaczanych i kisielu porzeczkowego. Stanowisko do wykonywania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮, jaja zdezynfekowano. Dobierz zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a trzy placki ziemniaczane i kisiel porzeczkowy. Gotowe potrawy: gor膮ce placki i ostudzony kisiel podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZNCP poprzez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Placki ziemniaczane
Receptury na 3 porcje
Spos贸b wykonania plack贸w.
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Wyr贸b mas臋 ze startych ziemniak贸w, cebuli, m膮ki pszennej z jajami i przypraw do smaku.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem usma偶 9 okr膮g艂ych plack贸w por贸wnywalnej wielko艣ci.
4. Wyporcjuj placki usma偶one na rumiany kolor.
Spos贸b wykonania kisielu porzeczkowego.
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 owoc贸w.
2. Z przygotowanej wody odlej cz臋艣膰 i wykonaj zawiesin臋.
3. Pozosta艂膮 wod臋 zagotuj i w艂贸偶 do niej owoce, gotuj ok. 5 min.
4. Przetarte przez sito owoce po艂膮cz z wywarem, w kt贸rym si臋 gotowa艂y, dodaj cukier.
5. Dodaj zawiesin臋 i zagotuj.
6. Wyporcjuj i udekoruj bit膮 艣mietank膮.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlega膰 b臋d膮 4 rezultaty
- placki ziemniaczane,
- kisiel porzeczkowy,
- zastawa sto艂owa,
- spos贸b wyporcjowania i wyekspediowania potraw oraz
przebieg procesu produkcji potraw.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T6