LOGOWANIE

KWALIFIKACJA T15 - CZERWIEC 2015 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: T.15-01-15.05


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

W 偶艂obku dla 60-ciorga dzieci w wieku od 1 do 3 lat zaplanowano cztery posi艂ki: 艣niadanie, II 艣niadanie, obiad i podwieczorek, zgodnie z zamieszczonym jad艂ospisem dziennym.
Posi艂ek 艢niadanie II 艣niadanie
Obiad
Podwieczorek
Jad艂ospis dzienny
Potrawy
zupa mleczna z p艂atkami kukurydzianymi, kanapka z past膮 jajeczn膮, herbata
koktajl mleczno-bananowy
barszcz z ziemniakami na piersi z kurczaka, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, ziemniaki, sur贸wka z kapusty kwaszonej z jab艂kiem, kompot wi艣niowy
galaretka truskawkowa, biszkopt
Sporz膮d藕 zapotrzebowanie na produkty niezb臋dne do przygotowania 60 obiad贸w, na podstawie tabeli Normy zu偶ycia produkt贸w na jedn膮 porcj臋 potrawy. Zapotrzebowanie na produkty wyra藕 w jednostce miary zakupu towaru. Druk do sporz膮dzenia zapotrzebowania znajdziesz w arkuszu egzaminacyjnym pod nazw膮 - Zapotrzebowanie na produkty zaplanowane do sporz膮dzenia obiadu.
Sporz膮d藕 kalkulacj臋 koszt贸w 60 obiad贸w na podstawie wykonanego zapotrzebowania oraz wykazu cen produkt贸w. Uwzgl臋dnij przeliczniki jednostek miar produkt贸w, kt贸re znajduj膮 si臋 w kolumnie uwagi w tabeli Wykaz cen produkt贸w. Koszt przypraw oblicz, stosuj膮c 5% rycza艂t. Kalkulacj臋 koszt贸w wykonaj na formularzu, kt贸ry znajdziesz w arkuszu egzaminacyjnym pod nazw膮 - Kalkulacja koszt贸w.
Oblicz zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w obiedzie dla jednego dziecka na podstawie danych zawartych w tabeli - Zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w 100 g wybranych produkt贸w. Formularz do obliczenia ilo艣ci w臋glowodan贸w znajdziesz w arkuszu egzaminacyjnym pod nazw膮 - Zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w posi艂ku obiadowym.
Oce艅 dzienny jad艂ospis pod wzgl臋dem pokrycia dobowej normy na w臋glowodany. Oceny dokonaj na podstawie danych zawartych w tabelach Normy na w臋glowodany dla ludno艣ci polskiej wg I呕呕 z 2012 r. i Zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w 100 g wybranych produkt贸w oraz informacji, 偶e 艣niadanie, II 艣niadanie oraz podwieczorek razem dostarczaj膮 45 g w臋glowodan贸w, a dzienny jad艂ospis 偶艂obka powinien w 75% pokrywa膰 dobowe normy na w臋glowodany. Druk do oceny dziennego jad艂ospisu pod wzgl臋dem pokrycia dobowej normy na w臋glowodany znajdziesz w arkuszu egzaminacyjnym pod nazw膮 - Ocena jad艂ospisu.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI T15