LOGOWANIE
- STRONA G艁脫WNA
- TW脫J PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TEST脫W
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSP脫艁PRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA SPO2 - STYCZE艃 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 2
KOD ARKUSZA: SPO.02-02-25.01-SG
Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:
SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:
Na podstawie informacji o osobie podopiecznej* zawartych w arkuszu egzaminacyjnym sporz膮d藕 wykaz problem贸w wyst臋puj膮cych u osoby podopiecznej i planowanych dzia艂a艅 opiekuna maj膮cych na celu rozwi膮zanie tych problem贸w oraz wykaz potraw i produkt贸w zalecanych i niezalecanych w diecie osoby chorej na cukrzyc臋.
Do opracowania zadania wykorzystaj formularze zamieszczone w arkuszu egzaminacyjnym. W celu wskazania potraw i produkt贸w zalecanych i niezalecanych w diecie osoby chorej na cukrzyc臋 przy ka偶dej pozycji wpisz znak X w odpowiedniej kolumnie.
Na fantomie osoby doros艂ej, traktuj膮c go jako osob臋 podopieczn膮 wykonaj zmian臋 koszuli nocnej osobie podopiecznej le偶膮cej w 艂贸偶ku, a nast臋pnie przemieszczenie osoby podopiecznej z 艂贸偶ka na w贸zek inwalidzki. Komunikuj si臋 z osob膮 podopieczn膮 cicho, by nie przeszkadza膰 innym zdaj膮cym.
Przed rozpocz臋ciem pracy na indywidualnym stanowisku do wykonywania czynno艣ci higienicznych, piel臋gnacyjnych i opieku艅czych zg艂o艣, przez podniesienie r臋ki, przewodnicz膮cemu Zespo艂u Nadzoruj膮cego gotowo艣膰 do ich wykonania. Po uzyskaniu zgody przyst膮p do pracy. Czynno艣ci na fantomie wykonaj w czasie nie d艂u偶szym ni偶 35 minut. Po up艂ywie tego czasu przewodnicz膮cy ZN przerwie Ci wykonywanie czynno艣ci s艂owami czas min膮艂, oznaczaj膮cymi zako艅czenie procesu oceny przez egzaminatora.
Wykorzystaj sprz臋t, materia艂y i 艣rodki udost臋pnione na indywidualnym stanowisku egzaminacyjnym i w magazynie. Po zako艅czeniu czynno艣ci uporz膮dkuj stanowisko pracy. Post臋puj zgodnie z procedurami, uwzgl臋dniaj膮c zasady ergonomii oraz przepisy bezpiecze艅stwa i higieny pracy.
Arkusz egzaminacyjny z wype艂nion膮 dokumentacj膮 pozostaw na indywidualnym stanowisku do pisania. * Dane osoby podopiecznej i informacje o niej s膮 fikcyjne i zosta艂y przygotowane na potrzeby egzaminu
........
........