LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA SPC3 - STYCZEŃ 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: SPC.03-01-25.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Wykonaj 10 sztuk paluchów zwijanych zgodnie z podaną recepturą i instrukcją technologiczną.
Sporządź zapotrzebowanie surowcowe, niezbędne do wyprodukowania 20 sztuk paluchów zwijanych,
wypełniając Tabelę 1.
Na stanowisku egzaminacyjnym masz odważoną/odmierzoną część surowców. Ilość mąki pszennej i wody odważ/odmierz samodzielnie. Surowce nietrwałe są zabezpieczone w chłodziarce.
Przed przystąpieniem do odważania zgłoś gotowość Przewodniczącemu ZN poprzez podniesienie ręki.
Wyrób gotowy ułóż na półmisku i wraz z arkuszem pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym do oceny. Zakończenie wykonania zadania zgłoś Przewodniczącemu ZN poprzez podniesienie ręki.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bhp, ppoż. i ochrony środowiska. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko, używany sprzęt umyj, osusz i odstaw na miejsce.
Instrukcja technologiczna
1. Odważyć mąkę pszenną do ciasta i na podsypkę w dwóch osobnych naważkach oraz odmierzyć wodę zgodnie z recepturą. Gotowość do odważania/odmierzania zgłosić Przewodniczącemu ZN poprzez podniesienie ręki.
2. Przygotować surowce:
- przesiać mąkę przez sito,
- podgrzać wodę do temperatury 40 °C,
- rozprowadzić drożdże w połowie podgrzanej wody,
- rozpuścić w pozostałej części wody sól i cukier,
- upłynnić margarynę przez podgrzanie.
3. Sporządzić ręcznie lub przy pomocy miesiarki/miksera jednorodne ciasto pszenne metodą jednofazową.
4. Przeprowadzić fermentację ciasta do podwojenia objętości w komorze fermentacyjnej w temperaturze 35 °C przez około 40 minut.
........
........