LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
KWALIFIKACJA SPC2 - STYCZEŃ 2025 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1
KOD ARKUSZA: SPC.02-01-25.01-SG
Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:
SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:
Korzystając z receptury do produkcji 100 kg mrożonej zupy jarzynowej, wykazu substancji zanieczyszczających i zagrożeń zdrowotnych w warzywach surowych oraz wyposażenia stanowiska egzaminacyjnego, wykonaj następujące prace:
1. uzupełnij:
- Tabelę 1. Zapotrzebowanie na warzywa mrożone do produkcji 2000 kg mrożonej zupy jarzynowej,
- Tabelę 2. Zapotrzebowanie na opakowania jednostkowe i zbiorcze do zapakowania 2000 kg mrożonej zupy jarzynowej,
- Tabelę 3. Wykaz substancji zanieczyszczających i zagrożeń zdrowotnych w warzywach surowych.
2. dokonaj obsługi znajdującej się na stanowisku egzaminacyjnym maszyny/urządzenia, wykorzystując surowce i dostępne materiały.
Zgłoś przewodniczącemu ZN przez podniesienie ręki gotowość do uruchomienia maszyny/urządzenia i rozpoczęcia obsługi.
Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bhp, ppoż. i ochrony środowiska oraz segregacji odpadów. Po wykonaniu zadania uporządkuj stanowisko pracy.
marchew [kg]
25 Receptura do produkcji 100 kg mrożonej zupy jarzynowej Mrożone warzywa
kalafior [kg]
20 brukselka [kg]
18 pietruszka [kg]
10 ziemniaki [kg]
22 cebula [kg]
5 Opakowania jednostkowe mrożonej zupy jarzynowej - torebki polietylenowe; masa netto produktu
w opakowaniu 500 gramów.
Opakowania zbiorcze - pudełka kartonowe; masa netto produktu w opakowaniu 10 kg
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut. Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
- zapotrzebowanie na warzywa mrożone do produkcji 2000 kilogramów mrożonej zupy jarzynowej -Tabela1.,
- zapotrzebowanie na opakowania jednostkowe i zbiorcze do zapakowania 2000 kg mrożonej zupy jarzynowej - Tabela 2.,
- wykaz substancji zanieczyszczających i zagrożeń zdrowotnych w warzywach surowych - Tabela 3. oraz
przebieg obsługi maszyny/urządzenia znajdującego się na stanowisku egzaminacyjnym.
........
........