LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZE艃 2024 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 3

KOD ARKUSZA: HGT.02-03-24.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Na podstawie zamieszczonych receptur na 4 porcje, wykonaj po 2 porcje ka偶dej z potraw: nale艣nik贸w ze szpinakiem i serem, dipu koperkowego oraz musu brzoskwiniowego.
Stanowisko do wykonania potraw jest wyposa偶one w sprz臋t, naczynia i surowce. Jaja zosta艂y zdezynfekowane. Potrzebne ilo艣ci surowc贸w oblicz i odwa偶 lub odmierz samodzielnie. Do wykonania potraw dobierz odpowiedni sprz臋t i naczynia.
Przygotuj do wydania 2 zestawy potraw. Dobierz do ekspedycji sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮. Wyporcjuj potrawy w taki spos贸b, aby ka偶dy zestaw zawiera艂 gor膮ce nale艣niki ze szpinakiem i serem, sch艂odzony dip koperkowy oraz zestalony mus brzoskwiniowy. Potrawy udekoruj.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji i ergonomii pracy, bhp i ppo偶., ochrony 艣rodowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 4 porcje
Nale艣niki ze szpinakiem i serem
Spos贸b wykonania
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 surowc贸w.
2. Sporz膮d藕 nadzienie do nale艣nik贸w z podsma偶onego drobno rozdrobnionego czosnku i szpinaku. Ser wymieszaj z ostudzon膮 mas膮 szpinakowo-czosnkow膮.
3. Sporz膮d藕 (nie u偶ywaj膮c sprz臋tu zmechanizowanego) ciasto nale艣nikowe i usma偶 nale艣niki po 2 sztuki na porcj臋.
4. Nale艣niki r贸wnomiernie nadziej przygotowanym farszem i uformuj w rulon zamkni臋ty. Obsma偶 na oleju.
5. Nale艣niki wyporcjuj, udekoruj w powtarzalny spos贸b grillowanymi pomidorami koktajlowymi i szczypiorkiem.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT2