LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG7 - CZERWIEC 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.07-01-23.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj po dwa zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z nale艣nik贸w ze szpinakiem i twarogiem, sosu pomidorowego i sur贸wki z og贸rka 艣wie偶ego, zgodnie z zamieszczonymi recepturami. Stanowisko do wykonywania potraw masz przygotowane: surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮, jaja zosta艂y zdezynfekowane. Wod臋 odmierz (odwa偶) sam. Dobierz zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a nale艣niki ze szpinakiem i twarogiem, sos pomidorowy i sur贸wk臋 z og贸rka 艣wie偶ego. Gor膮ce nale艣niki i sos oraz sur贸wk臋 podaj w wybranych naczyniach, podaj do nich sztu膰ce.
Uwaga
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN poprzez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadanie przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 2 porcje
Spos贸b wykonania nale艣nik贸w ze szpinakiem i twarogiem
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Pokrojony drobno czosnek podsma偶 na ma艣le, dodaj szpinak i odparuj wod臋.
3. Wystudzony szpinak po艂膮cz z pokruszonym twarogiem.
4. Wyr贸b mas臋 i dopraw do smaku.
5. Sporz膮d藕 ciasto nale艣nikowe i usma偶 cienkie nale艣niki.
6. Nadziej nale艣niki farszem i uformuj w rulon zamkni臋ty. Obsma偶 na oleju.
7. Nale艣niki wyporcjuj na 2 r贸wne porcje.
Spos贸b wykonania sosu pomidorowego
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Sporz膮d藕 zasma偶k臋 I-go stopnia z mas艂a i m膮ki.
3. Rozprowad藕 zasma偶k臋 sokiem pomidorowym z dodatkiem wody i zagotuj.
4. Zahartuj 艣mietan臋 i po艂膮cz z pozosta艂ym sosem. Dopraw do smaku.
5. Wyporcjowany sos podaj do nale艣nik贸w. Sos wydaj wieloporcjowo.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG7