LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG7 - STYCZE艃 2023 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.07-01-23.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj zgodnie z zamieszczonymi recepturami dwa zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z kotlet贸w ziemniaczanych z pieczarkami, sur贸wki z kapusty kiszonej oraz napoju z jab艂ek.
Surowce do wykonania zadania masz ju偶 odwa偶one i przygotowane na stanowisku zgodnie z recepturami
z wyj膮tkiem bu艂ki tartej.
Jaja zosta艂y zdezynfekowane.
Dobierz do wykonanych potraw zastaw臋 sto艂ow膮 oraz sztu膰ce.
Potrawy wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a gor膮ce kotlety oraz sch艂odzone: sur贸wk臋 i nap贸j z jab艂ek.
Przygotowane do wydania zestawy potraw pozostaw na stanowisku pracy ustawione na blacie roboczym. Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp, ppo偶. oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 2 porcje
1. 2.
3.
4.
5.
6.
Spos贸b wykonania
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w. Ugotowane w sk贸rce ziemniaki obierz i przeci艣nij przez prask臋 lub zmiel w maszynce do mi臋sa.
Drobno rozdrobnion膮 cebul臋 podsma偶 na ma艣le, dodaj rozdrobnione pieczarki i du艣 do odparowania p艂ynu.
Sporz膮d藕 mas臋 z przestudzonych: ziemniak贸w, cebuli i pieczarek oraz jaja, sera 偶贸艂tego i m膮ki ziemniaczanej. Dopraw do smaku. Z masy uformuj 6 owalnych kotlet贸w, obtocz je w bu艂ce tartej i usma偶 na oleju na z艂oty kolor. Wyporcjuj._
Spos贸b wykonania
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Pokr贸j drobno kapust臋 kiszon膮.
3. Marchew i jab艂ko zetrzyj na tarce o du偶ych oczkach.
4. Posiekaj drobno natk臋 pietruszki.
5. Wymieszaj wszystkie sk艂adniki sur贸wki i dopraw do smaku.
6. Wyporcjuj.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG7