LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZEŃ 2022 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 4

KOD ARKUSZA: HGT.02-04-22.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWIĄZANIE ZADANIA


Podziel się arkuszem z innymi i udostępnij go na Facebooku:


SKRÓCONA TREŚĆ ARKUSZA:

Na podstawie zamieszczonych receptur na 8 porcji, wykonaj po 2 porcje każdej z potraw: klopsików drobiowych z sosem marchwiowym, ryżu na sypko oraz warzyw smażonych.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane, większość surowców odważonych i odmierzonych zgodnie z recepturami na 2 porcje. Ilość ryżu, śmietany i mąki pszennej oblicz i odważ sam.
Przygotuj do wydania 2 zestawy potraw. Dobierz do sporządzonych potraw zastawę stołową i wyporcjuj w taki sposób, aby każdy zestaw zawierał gorące: klopsiki drobiowe z sosem marchwiowym, ryż na sypko oraz warzywa smażone. Potrawy udekoruj.
Zgłoś Przewodniczącemu ZN przez podniesienie ręki gotowość do ich ekspedycji.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppoż., ochrony środowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zakończeniu pracy uporządkuj stanowisko.
Receptury na 8 porcji
Klopsiki drobiowe z sosem marchwiowym
_Sposób wykonania_
1. Przeprowadź obróbkę wstępną brudną surowców.
2. Sporządź wywar z rozdrobnionej marchwi i łodyg kopru.
3. Sporządź masę z mielonego mięsa drobiowego, bułki pszennej, masy jajowej i podsmażonej cebuli (jeśli masa jest za rzadka, dodaj bułkę tartą).
4. Uformuj z masy drobiowej porównywalnej wielkości klopsiki po 2 sztuki na porcję, obsmaż i duś w wywarze (po deglasacji).
5. Sporządź z otrzymanego wywaru i marchwi sos, dodając rozdrobnione jabłka. Zblenduj i zagotuj.
6. Zagęść podprawą zacieraną i zabiel śmietaną.
7. Klopsiki wyporcjuj z sosem marchwiowym, udekoruj koprem i podaj z ryżem.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT2