LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG16 - CZERWIEC 2021 - ROZWI膭ZANIE ZADANIA NR 1

KOD ARKUSZA: TG.16-01-21.06-SG


POBIERZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA

ZOBACZ ARKUSZ PRAKTYCZNY


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ROZWI膭ZANIA:

Rezultat 1: Zapotrzebowanie na surowce niezb臋dne do przygotowania 30 porcji obiadu - Formularz 1.
zapisane adekwatnie do jednostki lub z jednostk膮 [kg]
R.1.1 nazwa surowca: marchew; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 7,80
R.1.2 nazwa surowca: pietruszka; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 2,70 nazwa surowca: seler; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 1,50
R.1.3 nazwa surowca: fasolka szparagowa; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 1,20; nazwa surowca: kalafior, ilo艣膰 na 30 porcji [kg]:1,20 lub 2 szt.
R.1.4 nazwa surowca: mleko 2% t艂uszczu: ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 2,40 lub 2,40 l
R.1.5 nazwa surowca: m膮ka pszenna typ 500; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,96 R.1.6 nazwa surowca: jaja; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,75 lub 15 szt.
R.1.7 nazwa surowca: kurczak - tuszka; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 6,00; nazwa surowca: bu艂ka pszenna; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,60 lub 12 szt.
R.1.8 nazwa surowca: koper; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,30 lub 12 p臋czk贸w; nazwa surowca: mas艂o extra; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,15 R.1.9 nazwa surowca: cukier; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 0,60; nazwa surowca: ziemniaki; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 7,50
R.1.10 nazwa surowca: truskawki; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 1,50; nazwa surowca: jab艂ka; ilo艣膰 na 30 porcji [kg]: 1,50
R.2
Rezultat 2: Kalkulacja koszt贸w obiadu - Formularz 2.
zapisane adekwatnie do jednostki lub z jednostk膮 [z艂]
R.2.1 koszt surowca na 30 porcji: marchew 31,20 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z R.1.1)
R.2.2 koszt surowca na 30 porcji: seler 12,00 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z R.1.2)
R.2.3 koszt surowca na 30 porcji: kalafior 13,00 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z Formularza 1.)
R.2.4 koszt surowca na 30 porcji: mleko 2% t艂uszczu 8,40 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z Formularza 1.)
R.2.5 koszt surowca na 30 porcji: jaja 9,00 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z Formularza 1; uwaga: jaja liczone w ca艂ych sztukach)
R.2.6 koszt surowca na 30 porcji: bu艂ka pszenna 18,00 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z Formularza 1.)
R.2.7 koszt surowca na 30 porcji: koper 31,20 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z Formularza 1.)
R.2.8 koszt surowca na 30 porcji: cukier 1,80 (dopuszcza si臋 wynik poprawnego przeliczenia warto艣ci z R.1.9)
R.2.9 warto艣膰 rycza艂tu na przyprawy 5% [z艂]: 17,13 (dopuszcza si臋 poprawnie obliczon膮 warto艣膰 na podstawie koszt贸w surowc贸w obiadu na 30 porcji)
R.2.10 razem koszt surowc贸w obiadu z rycza艂tem na przyprawy na 1 porcj臋 [z艂]: 11,99 (dopuszcza si臋 poprawnie obliczon膮 warto艣膰 na podstawie kosztu surowc贸w obiadu z rycza艂tem na przyprawy na 30 porcji)
........
........

POBIERZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA




INNE ROZWI膭ZANIA Z KWALIFIKACJI TG16