LOGOWANIE

KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: HGT.02-01-21.06-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Wykonaj, zgodnie z zamieszczonymi recepturami, 2 zestawy potraw sk艂adaj膮ce si臋 z zupy krem z pomidor贸w z tostami, knedli ze 艣liwkami oraz sur贸wki owocowej.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane, surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z recepturami. Ziemniaki i s艂onecznik 艂uskany odwa偶 sam.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮, wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a zup臋 krem z pomidor贸w z tostami, knedle ze 艣liwkami oraz sur贸wk臋 owocow膮. Potrawy udekoruj.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i ppo偶., ochrony 艣rodowiska oraz systemu HACCP, GMP i GHP. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Zupa krem z pomidor贸w z tostami. Receptura na 2 porcje
Spos贸b wykonania
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 brudn膮 surowc贸w.
2. Pomidory zblanszuj i usu艅 nasiona.
3. Rozdrobnij marchew, seler, cebul臋 i podsma偶 z pomidorami na ma艣le (10 g).
4. Podduszone warzywa gotuj w wodzie (ok. 200 ml) ok. 10-15 minut, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
5. Sporz膮d藕 podpraw臋 zacieran膮 z mas艂a (10 g) i m膮ki, po艂膮cz j膮 z zup膮 i zagotuj, dopraw do smaku.
6. Przekr贸j kromki chleba tostowego po przek膮tnej na p贸艂, posmaruj utartym mas艂em (20 g) z sol膮, czosnkiem i posiekan膮 bazyli膮, obsma偶.
7. Zup臋 krem z pomidor贸w wyporcjuj, udekoruj jogurtem i listkami bazylii. Podaj z tostami.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI HGT2