LOGOWANIE

KWALIFIKACJA TG7 - STYCZE艃 2021 - ZADANIE PRAKTYCZNE NR 1

KOD ARKUSZA: TG.07-01-21.01-SG


POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY

ZOBACZ ROZWI膭ZANIE ZADANIA


Podziel si臋 arkuszem z innymi i udost臋pnij go na Facebooku:


SKR脫CONA TRE艢膯 ARKUSZA:

Zgodnie z zamieszczonymi recepturami wykonaj 2 zestawy potraw sk艂adaj膮cych si臋 z zapiekanki z kaszy j臋czmiennej z warzywami, sosu pomidorowego i kompotu truskawkowego.
Stanowisko do wykonania potraw masz przygotowane, surowce odwa偶one i odmierzone zgodnie z receptur膮. Jajo zosta艂o zdezynfekowane. Wod臋 odmierz sam.
Dobierz do sporz膮dzonych potraw zastaw臋 sto艂ow膮 i wyporcjuj w taki spos贸b, aby ka偶da porcja zawiera艂a: gor膮c膮 zapiekank臋 z kaszy j臋czmiennej z warzywami, sos pomidorowy i sch艂odzony kompot truskawkowy. Podaj do nich sztu膰ce.
Zg艂o艣 Przewodnicz膮cemu ZN przez podniesienie r臋ki gotowo艣膰 do ekspedycji potraw.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad organizacji pracy, bhp i p.po偶 oraz ochrony 艣rodowiska. Po zako艅czeniu pracy uporz膮dkuj stanowisko.
Receptury na 2 porcje
_Spos贸b wykonania_
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 surowc贸w.
2. Ugotuj kasz臋 na sypko.
3. Cebul臋, marchew, papryk臋, cukini臋 pokr贸j w drobn膮 kostk臋 i poddu艣 na dw贸ch 艂y偶kach oleju.
4. Suflet贸wki wysmaruj pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 oleju i obsyp bu艂k膮 tart膮.
5. Sporz膮d藕 mas臋 z kaszy, warzyw, jajka, tartego 偶贸艂tego sera, reszty bu艂ki tartej, posiekanej naci pietruszki i dopraw do smaku (pozostaw 1 ga艂膮zk臋 naci do dekoracji potrawy).
6. Wy艂贸偶 mas臋 do 2 suflet贸wek, powierzchni臋 wyr贸wnaj i zapiekaj ok. 15 minut
w temperaturze 200°C na z艂oty kolor (mo偶na te偶 zapiec w mikrofal贸wce).
7. Gor膮c膮 potraw臋 wyporcjuj
i udekoruj posiekan膮 naci膮 pietruszki._
Sos pomidorowy
Spos贸b wykonania
1. 2.
3. 4. 5.
Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 warzyw. Rozdrobnione pomidory i cebul臋 gotuj z po艂ow膮 mas艂a do mi臋kko艣ci w 200 ml wody, a nast臋pnie przetrzyj przez sito. Dodaj podpraw臋 zacieran膮 i zagotuj. Wymieszaj ze 艣mietan膮 i dopraw do smaku. Wyporcjuj.
_Spos贸b wykonania_
1. Przeprowad藕 obr贸bk臋 wst臋pn膮 truskawek.
2. Ugotuj syrop z wody i cz臋艣ci cukru. Sporz膮d藕 kompot.
3. Dopraw do smaku.
4. Wyporcjuj i udekoruj li艣膰mi mi臋ty.
........
........

POBIERZ ARKUSZ PRAKTYCZNY




INNE ARKUSZE Z KWALIFIKACJI TG7